Friday, October 23, 2009

Pengalaman Mengandung

Aku berkahwin pada 9/08/08 dengan seorang lelaki bernama Mohd Najib Asaddok. Aku dan suami sangat sukakan kanak-kanak. Atas sebab itu jugalah aku memilih kerjaya sebagai guru sekolah rendah. Namun, pada waktu itu aku tidak boleh mengandung kerana masih belajar di maktab perguruan. Mengikut perkiraan, aku akan habis belajar pada Jun 2009. Walaupun begitu, aku dan suami hanya merancang secara normal, tidak menggunakan pil perancg atau suntikan.

Aku dan suami tercinta


Bulan Mac 2009, aku tekad untuk tidak merancang lagi. Walaupun ada sedikit rasa takut sekiranya ter..mengandung,tapi aku berserah pada Tuhan. Niat aku hanya satu. Aku ingin suamiku mendapat yang terbaik dariku.


Masuk bulan Mei, aku lambat datang haid. Perutku sentiasa terasa senak dan macam masuk angin. Pada mulanya aku tidak syak apa2. Namun, setelah 2 minggu, haidku tidak juga datang, aku mengambil keputusan memeriksa samada aku mengandung atau tidak menggunakan preg test kit. Terdapat 2 jalur yg menandakan bahawa aku mengandung. Memg betul kata org, uji air kencing pada waktu pagi setelah bangun tidur, memg mudah dapat keputusan tepat. Tetapi aku tetap tidak mahu percaya kerana aku takut kecewa (sebelum ni, dah banyak kali test, tapi 1 jalur jek).


Suami membawa aku ke klinik swasta di Pontian (rumah mak mentua). Sekali lg doktor uji air kencing guna preg test kit. Memg sah aku mengandung!


Hanya Tuhan Yg Tahu betapa aku teramat gembira! Dah lama aku nantikan saat ni..Aku bersyukur..Terlalu bersyukur…


Apabila aku beritahu pada suami, aku dapat lihat wajahnya yg gembira dan tersenyum puas. Kalaulah mak mentuaku takda masa tu, confirm dia akan peluk aku kuat2. Takpun, aku yg cium dia kuat2.

Aku jugak dapat lihat yg mak mentua aku pun happy. Cucu sulung lah katakan. Mcm2 petua dan pesanan yg dia titipkan untukku.


bersama ibu mentua


Aku tak mengambil masa yg panjg memberitahu ibuku berita gembira ini. Aku yakin dialah org yg paling gembira selepas suamiku bila mengetahui aku mengandung. Hanya ibuku dan suamiku sahaja yg tahu betapa aku menyukai dan menyayangi kanak-kanak dan betapa aku amat risau kalau2 aku sukar dapat anak.


Nak tahu kenapa mak begitu happy kalo aku mengandung? Mak kata kita sebagai manusia, jgn terlalu suka pada sesuatu kerana ditakuti apabila Allah menduga, kita akan berasa sangat sedih. Lgpun aku mempunyai sejarah keturunan yg sukar dapat anak sebelah ibuku. Atuk lahirkan mak selepas 13 tahun berkahwin. Mak pulak lepas setahun kahwin, baru preg.


Mak, ijah dah preg!!! Alhamdulillah…..


Terima kasih abang kerana menjadi suami yg baik dan prihatin.B berdoa supaya anak kita akan mewarisi sifat abang yg sentiasa berusaha yg terbaik dalam apepun yg abag lakukan. Aminnn….


Berbalik pada pengalaman mengandung (yg kat atas tu, intro jek), aku tidak mengalami muntah2 atau loya seperti kebanyakan wanita mengandung. Sebaliknya, aku kerap demam (demam biasa yg suhunya kurg dari 37.5’c). Hampir setiap minggu aku demam. Kalau tak demam pun, badan aku akan terasa macam nak demam.

Tp, seleraku memg sentiasa ada.


Tak pernah dalam sehari pun, aku tak berselera makan. Bagilah apa sahaja, semua aku makan. Org yg paling risau mestilah suamiku. Dia takut kalau2 berat badanku naik berkilo2.

Tp aku tak peduli semua tu. Hinggalah satu hari di hari raya, aku sengaja buat pemeriksaan di sebuah klinik. Terkejut gilerr aku bila berat badan aku naik mendadak 5 kg! Bayangkan dari 65kg, terus naik 70kg! Sempat gak aku tanye nurse tu, betul ke timbang ni nurse? Dan dia hanya tersenyum…Alahai….




masa ni, kandungan dah 6 bulan dan berat 72kg


Tu takpe lg. Bila naik sekolah semula, teruk aku diperli kawan2 aku yg memg poyo semuanya. Ada yg kata perut aku dah macam 8 bulan walhal waktu tu baby aku baru 5 bulan. Sekali lg..alahai….


Setelah kenaikan 5kg tu, aku mula jaga makan. Menu pertama yg aku cuba hindarkan ialah nasi. Aku masih ingat antara punca utama berat badan aku naik mendadak kerana hari2 aku berbuka dengan nasi bungkus (masa ni terpaksa dok maktab sepanjg bulan pose). Memg hebat penangan nasi ni. So, korg hati-hatilah yek.

Bila dah kurg makan nasi ni, barulah berat aku naik 2 kilo dalam sbulan (kenaikan normal bagi ibu mengandung, menurut rakan aku, nanie, yg jugak seorg doktor).


Kalo tak makan nasi, aku cepat lapar. Ape yg aku buat ialah banyak makan buah. Boleh dikatakan peti ais aku tu memg sentiasa ada 2 atau 3 jenis buah. Sampai adik pompuan aku cakap yg dia memg suke bertandang rumah aku ni sebab banyak buah. Antara buah-buahan yg sentiasa ada ialah oren, anggur, tembikai merah dan tembikai susu. Asal lapar jek, aku tenyeh buah tu banyak2.


pemandangan di galeri seni UiTM


Selain tu, aku jugak gemar wat jus sendiri. Bukan sembarangan jus yg aku buat. Antara jus yg aku slalu blend kat rumah ialah jus kurma, jus tomato, n lobak. Memg kenyang! Korg cubalah yek. Selain terjamin kebersihannya, aku ada baca, kalau banyak minum jus kurma, mudah bersalin.Kalo jus tomato, nanti otak anak cerdas. Lobak tu plak baik untuk hindarkan penyakit. Aku kan slalu demam. Memg sesuaiiii…


Dan sejak semalam plak, aku dah mula minat makan pecal (sejenis makanan org jawa). Selain banyak sayur, kuah kacang dia gak wat aku kenyang. Bukan aku tak takut sakit perut, maklumlah pecal tu kan pedas, tapi kebetulan nurse kat Labis ni gtau aku supaya banyak makan kekacang dan sayur (sumber protein). Tu yg aku bedal semacam jek. Sedap plak tuh. Tadi pun aku beli pecal lagi..So far, Alhamdulillah, belum ada tanda2 aku sakit perut.


Aku ingat lagi, masa kandungan aku 5 bulan ke bawah, masalah utama aku ialah aku susah nak buang air besar.Tambahan lagi, aku kena makan pil tambah darah. Nurse kata pil tu leh menyebabkan seseorg sukar buang air besar dan menjadikan warna najis berubah hitam.


Namun, masuk bulan keenam nie, hari2 aku mesti buang air besar. Aku memg teringat yg masa Bulan Ramadhan ari tu, hari2 aku berdoa supaya aku dapat buang air besar hari2. Sesungguhnya doa wanita yg mengandung nie mudah dimakbulkan. Terima kasih Ya Allah!


Namun, aku juga berusaha untuk buang air besar. Caranya, bangun je dari tidur, terus aku teguk secawan air masak atau air suam. Memg tak tunggu lama. Lepas mandi dan solat, confirm aku berlari ke toilet untuk qadak hajat.


Tapi, ada satu hari tu, memg aku terkejut beruk sangat hingga tak semena-mena aku menangis. Citernye camni. Kan korg tau berat badan aku naik mendadak. Memg kebiasaannya kalo berat badan naik sangat ni, kita memg kena minum air gula (untuk cek kencing manis). Kengkawan aku kata minum air gula ni loya dan bo termuntah. Dan kalo termuntah walau sedikit, kita kena minum sekali lg! memg naya.


Pg2 lagi aku dah gi klinik untuk minum air gula. Adalah secawan besar. Aku dah kecut perut bila tengok sumer ibu-ibu mengandung yg ada kat situ mcm nak muntah. Alamak, mcm mana ni? Aku tawakal je lah. Tp, Alhamdulillah, bila aku minum, takda pape.


Tp, memeranjatkan aku tu, bila lepas 2 jam, darah aku yg diambil tu ada kencing manis. Bacaannya 8.2. Nurse kata kalo lebih 7.8, kita memg ada kencing manis. Aku btl2 tak sangka yg aku ni skang ialah penghidap kencing manis! Depan nurse tu, aku control cun lg. tp sampai je rumah, aku terus nangis sampai suami aku pun risau. Aku pun tak tau nape aku nangis. Tp yg ternyata ialah aku memg btl2 terkejut!


Aku syak antara sebab aku kena kencing manis ialah aku kerap dan suka minum air gas. Walhal, sebelum preg, aku bukannya suka sangat minum air gas tu. So, apa lg, semenjak aku disahkan ada kencing manis, aku terus kawal dari minum air gas tu. Kalo terasa nak sangat minum, baru aku teguk sket. Bila aku tanya kawan2 yg sama2 preg, rupa2rupanya diorg pun suka minum air gas. Alasan diorg air gas ni bo hilgkan loya. Aku plak minum air gas sebab macam sedap je kan air tuh..hehe…padan muka aku!


lenggang kangkung di majlis konvo adik ipar


So, korg jaga2 dengan air2 bergas ni. Kalo tak mengandung pun, jangan minum slalu. Kandungan gula terlalu tinggi!


Oklah, untuk malam ni, sampai sini je dulu eh. Aku nak rest sambil nak baca buku + minum horlick susu..

Selamat malam.

8 comments:

  1. selamat menjaga kandungan dengan baik. Tahniah dah pregnant akhirnya. Result ok iyzah?

    ReplyDelete
  2. Ijah..ko pun sila-sila lah menjelajah ke blog ak..Huhu..letak skali kat blog sahabatmu tuh..haha

    www.blurzablanket.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. boleh lah.3.71. yg pentg, kita sama2 cemerlang..

    ReplyDelete
  4. aha...bagus3..jagalah mkn tu wahai adikku!!!!

    ReplyDelete
  5. hi Qis!! Mak ngah rindulah...tanya papa n mama bila nak balik Labis?

    ReplyDelete
  6. Abg sentiasa doakan b dalam keadaan yang sihat dan mudah untuk melahirkan baby sulong kita ni. Abg faham kesusahan dan dugaan sepanjang b mengandungkan anak kita dan hanya Allah yg boleh balas pengorbanan b..

    ReplyDelete
  7. kesabaran dan keprihatinan abang sepanjang b preg, sangat b hargai. Terima kasih yg tak terhingga!

    ReplyDelete
  8. very loving couple..mesti best jd anak you all kn..:)jemput singgah ke blog sy ye..http://mummydinashoppe.com

    ReplyDelete